Heeft u een idee voor de invulling van De Touwladder?

Foto van de buitenkant van het schoolgebouwU kent het vast wel, het karakteristieke gebouw aan de Schoolstraat in Wierden waar nu nog basisschool De Touwladder in zit en waar vroeger Hemmelgaard zat. Na de zomervakantie 2018 komt het grotendeels leeg te staan, omdat de school te weinig leerlingen heeft om te blijven bestaan. Van 26 maart tot en met 15 april 2018  konden inwoners en geïnteresseerden om meedenken over de invulling van het gebouw. Om zo tot een mooie combinatie van huurders te komen.

Waarom?

Toen bekend werd dat basisschool De Touwladder gaat sluiten, kwamen verschillende mensen met ideeën voor de toekomst van het pand. Inmiddels hebben wij als gemeente besloten dat we het gebouw willen behouden en dat we ruimtes in het gebouw willen verhuren aan maatschappelijke organisaties. Daarbij wilden we inwoners en geïnteresseerden de kans geven om hun stem te laten horen. Zodat we zeker weten dat we geen mogelijkheden over het hoofd zien.

Wat is er mogelijk in het gebouw?

In het gebouw is ruimte voor educatieve, sociaal-medische, sociaal-culturele, recreatieve en/of levensbeschouwelijke voorzieningen (bijvoorbeeld kinderopvang, dagbesteding en fysiotherapie).

We gaan het gebouw verbouwen, zodat het voldoet aan de eisen van deze tijd. Maar de karakteristieke buitenkant willen we bewaren. Ook willen we zo min mogelijk dragende muren weghalen. Wilt u de binnenkant van het gebouw zien? Bekijk dan op Facebook ons fotoalbum 'De Touwladder'.

De resultaten van het onderzoek

176 inwoners en organisaties maakten gebruik van de mogelijkheid om hun ideeën en opmerkingen in te sturen en we zijn erg blij met het overweldigende aantal. We hebben een samenvatting gemaakt van de belangrijkste ideeën die zijn ingezonden.

Wat is er daarna gebeurd?

In het najaar van 2018 hebben we verkennende gesprekken gevoerd met verschillende organisaties. Daarbij waren organisaties die zichzelf hebben gemeld, maar ook organisaties die passen bij ideeën die door inwoners zijn ingediend. In december 2018 leek het erop dat een aantal organisaties een eigen plekje zouden krijgen in het voormalige schoolgebouw – met de mogelijkheid om onder te verhuren.

Vanaf 2019 liep het moeizamer. In het voorjaar ging de gemeente met de drie toekomstige huurders in onderhandeling. Toen bleken de huurprijs en huurperiode een struikelblok te vormen. Bovendien liepen gesprekken tussen de toekomstige huurders en mogelijke onderhuurders op niets uit. Dat leidde er uiteindelijk toe dat twee van de drie organisaties op zoek gingen naar andere huisvesting.

In september 2019 werd duidelijk dat er nog maar één huurder voor het pand zou zijn. Omdat er ook geen andere kandidaten zijn, trekt het college van B&W de conclusie dat het niet haalbaar is om hier zelf een multifunctioneel centrum te realiseren.

Hoe nu verder?

Het college van B&W stelt nu voor om het pand te verkopen, maar verbindt daar wel een voorwaarde aan. Het perceel heeft op dit moment een maatschappelijke bestemming, en dat wil het college ook zo houden. “Een maatschappelijke bestemming biedt veel mogelijkheden”, aldus wethouder Johan Coes. “Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een woonzorgcomplex of een kinderdagverblijf, maar ook een culturele of sportieve functie of dienstverlening past binnen een maatschappelijke bestemming. Op deze plek komen in elk geval geen winkels of kantoren, dat past niet binnen het beleid van de gemeente.”

Daarnaast wil het college laten onderzoeken of het haalbaar is om behoud van het pand ook als voorwaarde op te nemen. Het perceel wordt via openbare inschrijving verkocht, zodat iedereen de kans krijgt om het perceel te kopen.

In december 2019 neemt de gemeenteraad een beslissing over het voorstel om het pand te verkopen.